Програмата „Наука и образование за интелигентен растеж” бе представена в Пловдив

В присъствието на  представители на образователни и културни институции,  педагози, директори на учебни заведения и неправителствени организации, в Пловдив  бяха представени  възможностите и перспективите на  новата оперативна програма  

Тя обхваща програмния период  2014 – 2020 година.  

С отпуснатия в нейните рамки бюджет от почти милиард и четиристотин милиона лева, смесено финансиране,  инициативата залага няколко основни цели в контекста на  стратегията  „Европа 2020” – повишаване на инвестициите за наука и изследвания  до процент и половина от БВП, сваляне  делът на  преждевременно напусналите училище  под 11 на сто, и същевременно -, увеличаване на завършилите висше образование до 36 процента.

В интервю, което еврокомисар Кристалина Георгиева даде за "Евранет плюс", изришно бе подчертано, че  важен акцент в използването на европейските средства е насочването им именно за научно-изследователска и иновационна дейност.  

Изпълнението на оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж” в България е възложено на Министерството на образованието и науката.  Трите области, в които ще се разпределят средствата описа заместник – министър  проф. Николай Денков"

Първата е  „научни изследвания и технологично развитие”, която ще отде основно към научните организации и висшите училища.

Втората област е свързана с качеството на образованието,  започвайки от детската градина, училища, висши училища и пр. Навсякъде ще има  определени елементи, които ще се подкрепят – например центровете за кариерно развитие на учениците, за да могат те по-лесно да си намерят работа след завършване, добави замистенк-министърът на образованието.  

Третата област е свързана с  достъпа до образование  и тук фокусираната  целева група е, от една страна, децата със специални образователни потребности,  за да бъдат те напълно интегрирани в училищата,  а втората група са т.нар. „маргинализирани общности”  - бедни и ромски, обясни проф. Николай Денков. 

 Процесът отнема няколко месеца, така че първите проекти и средствата по тях се очакват през есента – септември или октомври,  уточни  проф. Денков. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!