Евролидерите се договориха 60 хиляди имигранти да бъдат разселени в страните от ЕС

Доналд Туск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавните и правителствените ръководители на ЕС отхвърлиха идеята за схеми за задължително разселване на 40 хиляди имигранти, пристигнали в Европа. Европейските лидери спориха седем часа дали да приемат 40 000 сирийски и еритрейски кандидати за убежище, намиращи се в Италия и Гърция, и още 20 000 души сега извън ЕС. В крайна сметка те съгласуваха доброволна схема, запазвайки бройката от 60 000. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поясни, че разселването ще става на доброволна основа.

По думите на Туск, Унгария и "частично" България ще бъдат изключени от доброволната схема, чието окончателно договаряне предстои следващия месец. Председателят на Европейския съвет посочи, че тези две държави са засегнати от силни мигрантски потоци и по думите му те ще получат специално отношение, когато дойде времето за разпределението на молбите за убежище.

Над 100 000 души са влезли незаконно в ЕС само от началото на годината, по думите на еврокомисаря по въпросите на миграцията, вътрешните дела и гражданството Димитрис Аврамопулос, и продължават да пристигат. Комисарят призова за солидарност при приемането им.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!