Европейските събития на месец юни

С най-силна тежест в обхвата на събитията с европейски адрес през юни, безспорно е кризата с Гърция. Независимо от неколкократните отлагания и новите предложения, до пробив в сложните взаимоотношения между Атина и нейните кредитори, не се стигна. На 26 юни гръцката страна прекрати преговорите с кредиторите за нови мерки за бюджетни икономии в замяна на размразяване на международна финансова помощ. На следващият ден еврогрупата, обединяваща финансовите министри на страните от еврозоната, на извънредно заседание констатира, че преговорите са прекратени. Програмата за подпомагане на Гърция приключва на 30 юни и Атина няма да получи отсрочка за погасяването на вноската си от 1,6 милиарда евро към МВФ, което трябва да стане също в края на месеца.

На 22 юни външните министри на ЕС дадоха официален старт на първия етап от операцията за борба срещу трафикантите на мигранти в Средиземно море. Първият етап засяга дислокацията на кораби, въздушни съдове и безпилотни летателни апарати в международни води. Те ще събират информация за организиращите превоза на нелегалните мигранти от Африка до европейските брегове.

Страните от еврозоната трябва да предадат повече правомощия на европейските институции, включително създаването през следващите 10 години на обща хазна. Това се посочва в доклад за бъдещото интегриране на еврозоната. През следващите две години всички страни трябва да създадат независима национална организация, която да отговаря за конкурентоспособността и да има правото да контролира дали трудовите възнаграждения се развиват съобразно производителността. Другите мерки в средносрочен план включват създаването на Европейски фискален борд, завършването на Банковия съюз и реорганизирането на цикъл за координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС, известен като Европейски семестър.

Европейската комисия завежда дело срещу Белгия и България в Съда на ЕС заради трайно високите равнища на прахови частици, които представляват сериозен риск за общественото здраве. Въпреки задължението на държавите от ЕС да гарантират добро качество на въздуха за населението, в продължение на няколко години проблемите в това отношение не се преодоляват.

Държавите членки на ЕС продължават да отбелязват напредък по отношение на интеграцията на ромите, но са необходими допълнителни усилия. Такова е заключението в годишния доклад на Комисията, приет на 18 юни. "Предоставихме над 90 милиарда евро за насърчаване на социалното приобщаване и борбата с дискриминацията за периода от 2014 до 2020 г. - подчерта Мариан Тейсен, комисар за заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност. Държавите членки следва да се борят с дискриминацията на ромите по-активно и да се съсредоточат върху премахването на престъпленията от омраза и злонамерените предразсъдъци. Искаме ромите да бъдат третирани равнопоставено в училищата, на работното място, при жилищното настаняване и здравеопазването, както всички останали граждани на ЕС. По повод появилото се в последните седмици напрежение с етническа окраска в България, заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева призова българското правителство и лидерите на ромската общност да работят по-усилено за образованието на децата от малцинството. Тя посочи, че трябва повече да се прави и за използване на парите от ЕС. Над 110 милиона лева от новите еврофондове за България са предназначени специфично за интегриране на ромите, посочи Кристалина Георгиева.

На 17 юни Еврокомисията представи План за действие за цялостна реформа на корпоративното данъчно облагане. В документа са набелязани инициативи срещу избягването на данъчно облагане, за осигуряване на устойчиви данъчни постъпления и за укрепване на единния пазар в помощ на предприятията. Взети заедно, тези мерки значително ще подобрят средата за корпоративното данъчно облагане в ЕС, допринасяйки за повече справедливост и ефикасност и правейки я по-благоприятна за растежа. „Корпоративното облагане в ЕС се нуждае от задълбочена реформа" - коментира комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!