Решението за референдум за спасителния план на Гърция е неприятелско, заяви Йотингер

 

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Гюнтер Йотингер нарече решението на гръцкия премиер да проведе референдум за спасителния план за Гърция  "неприятелско", пише Handelsblatt.  Той предупреждава, че ако Гърция не направи компромис, от сряда най-вероятно ще се наложи Европейският съюз да й оказва хуманитарна помощ.
  РИА Новости пък цитира еврокомисарят по икономика и финансовите дела  Пиер Московиси, че преговорите трябва да продължат, а Атина да остане в зоната на единната европейска валута.
  Пред ВВС гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис коментира, че възможният отказ на Гърция да изпълнява задълженията си пред кредиторите не означава, че страната е длъжна да напусне еврозоната.
  В интервю за Das Bild Варуфакис прехвърля инициативата за изхода от гръцката криза в полето на Германия. „Като канцлер на най-важната държава в Европа,  Ангела Меркел държви ключа за разрешаването на кризата в ръцете си. Надявам се, че ще го използва“, казва той и декларира, че Атина е отворена за нови предложения, дори и в навечерието на референдума, в който гражданите ще се произнесат за условията, които държавите от еврозоната предложиха за спасителния план на Гърция. „Ние оставаме готови да преговоряме до момента, в който хората ще заявят своята оценка“, заявява  Варуфакис пред немското издание. Попитан, обаче дали Атина ще представи нови предложения за реформи пред международните си кредитори, финансовият министър на Гърция е категоричен: „Не, ние изложихме нашите идеи на масата на преговорите. Сега е ред на евроинституциите да „покажат добрата си воля. И да я използват“
Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!