Юнкер за Гърция: Без диалог и уважение бъдещето ни заедно е невъзможно


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи като предателство решението на Атина едностранно да прекрати преговорите за постигането на споразумение по спасителния план и изненадващото насрочване на референдум за исканите от международните кредитори реформи.

Дълбоко съм натъжен от спектакъла, който гледаме от събота. След всички усилия, които положихме, се чувствам предаден. Европа не е място, където да се проявява национален егоизъм. Без диалог и уважение бъдещето ни заедно е невъзможно, заяви Юнкер на пресконференция в Брюксел.  Юнкер призова гърците да гласуват в неделя с "да" и така да подкрепят предложенията на кредиторите, тъй като "гласуването с "не" би означавало "гръцко не" на Европа". Председателят на Еврокомисията заяви, че "вратата остава отворена". "Това не е краят на процеса. Не сме блокирани в задънена улица" каза той и увери, че не иска Гърция да излезе от еврозоната. "Това никога не е било вариант за мен", каза той, но предупреди, че сам не може да защити Атина.  Няколко часа след като Европейската комисия разпространи текста на предложения  на Гърция спасителен пакет, Жан Клод Юнкер специално акцентира на това, че  в последния пакет от мерки, предложен на Атина, не е включено орязване на пенсиите и на заплатите.  До вчера документите, по които гърците ще трябва да избират между "не" и "да" на 5 юли, не бяха публикувани на гръцки език от кабинета, който обяви референдума.
  "Настоящото положение, свързано с Гърция, не е предвидено в европейската правна рамка. Възможно е да прибегнем до процедура по "спиране на часовника" до произвеждането на насрочения за неделя референдум в Гърция" каза на пресконференция вчера и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Той не изключи до тази вечер, когато официално изтича действащата спасителна програма за Гърция, да бъде свикана нова извънредна среща на държавните и правителствените ръководители от еврозоната или на министрите на финансите. Междувременно германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че причина за такава среща преди неделя няма, но че след референдумът нови преговори с Атина може да има.
Отношенията между Гърция и Европейския съюз коментират Георгиос Плиос, социолог, преподавател в Атинския университет и банкерът Левон Хампарцумян. Интервютата можете да чуете в звуковия файл.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!