Как да се доближим до развитите европейски държави на река Дунав

Автор:
В началото на тази седмица, на 29 юни отбелязахме Деня на река Дунав. Затова днешното предаване е посветено на значението на великата река за Видинския регион и идеите и стратегиите, свързани с потенциала, който има река Дунав.
Дунавската стратегия е подход за развитие на региона, която обединява държавите по поречието на реката. Как да се доближим до развитите европейски държави, разположени на Дунав?

Фокусът в България трябва да бъде върху проекти, които да развиват транспортната инфраструктура, да са свързани с опазване на водите на реката и нейното биоразнообразие, за развитие на туристически продукт, който да съживи Дунавското крайбрежие. Това каза Косьо Стойчев от катедрата "Регионална и политическа география" при Геолого-географския факултет "Св. Климент Охридски".   

Снимка"Туризмът е дейност, в която България е много силна напоследък. Ако се разгледат реализираните проекти, се вижда, че това са преки инвестиции- саниране на сгради, изграждане на пътища и ж.п. линии и много малко проекти, ориентирани към услугите. България осъзнава, че на нас ни липсват основни технологични елементи, които да ни позволят да направим следващата стъпка - модернизацията. В Дунавската стратегия географията е на върха. Много трудно регион, който е в неблагоприятно положение може да се стартира. Не само Северозападния регион е проблемен в България, крайните западни части на страната и крайния Югоизток са в същото положение. Географията на България е развила особен централитет в селищната мрежа, който пречи да се задейства този вид взаимодействия. Тук идва въпросът: как ние да се вмъкнем на пътя на определена търговска верига, на туризма, в сферата на логистиката. Ако реализираме проекти, които могат да помагат на останалите страни, значимостта на географското пространство на България във всичките му части ще се повиши."- обясни Косьо Стойчев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!