Огромен брой бежанци от Северна Африка от началото на годината


  Рекорден брой бежанци от Северна Африка са прекосили Средиземно море и са пристигнали в Европа от началото на 2015 година досега, предаде AFP, позовавайки се на агенцията за бежанците към ООН. Увеличението спрямо същия период на миналата година е 83%.

От днес Люксембург поема за срок от половин година председателството на Съвета на Европейския съюз, пише германският вестник Die Franfrurter Rundschau и отбелязва, че това е дванадесетият път, в който държавата-съосновател на Общността поема поста. В следващите месеци водеща тема ще остане ситуацията в Гърция. Други проблеми, на които Люксембург ще спре вниманието на европейските държави, са осигуряването на икономически растеж и работни места, въпросите на климат и околна среда и разрешаването на бежанската криза в Европа.

Новото датско правителство заяви намеренията си да възстанови граничния контрол - това е едно от централните искания на Датската народна партия, пише Der Spiegel. Правителството в Копенхаген предвижда проверките да се извършват в рамките на споразумението от Шенген. Новият външен министър на скандинавската държава Кристиян Йенсен увери, че принципът на граничните проверки не противоречи на европейското законодателство.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!