Данък "вредни храни" в България и ефектът от прилагането му в Европа


Данък "вредни храни"  между 3 и 10 % и у нас? По примера на редица европейски страни и в България работна група към Министерството на здравеопазванeто вече  изработва регламент за въвеждането на новата такса. Очаква се от новия данък здравният сектор да получи допълнително 150 млн. лв. годишно, съобщава в интервю за вестник "Труд" заместник-здравният министър д-р Адам Персенски. Утвърдени производители обаче предупредиха, че това ще доведе до фалити и разрастване на сивия сектор.
Ще има ли обаче полза от облагането на вредните храни с данък като мярка в борба със затлъстяването и нездравословния начин на живот? Какъв е бил ефектът от прилагането на новата такса в други страни от ЕС? И защо се стигна до наказателна процедура на ЕК срещу данък „вредни храни“ в Дания?

Темата коментира проф. д-р Стефка Петрова от отдел „Храни и хранене” към Националния център по обществено здраве и анализи. Тя съобщи, че се обсъжда у нас данъкът да обхване 4 групи храни: продукти, които включват индустриалнополучени трансмастни киселини в резултат на използването на частично хидрогенирини растителни масла, енергийните напитки, безалкохолните  напитки и продукти с високо съдържание на сол. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!