Електронно подаване на документи по три европейски програми


По новите програми с европейски средства кандидатите ще могат да подават документи по електронен път. Вече се приемат формуляри за проекти по три от програмите- "Развитие на човешките ресурси", "Иновации и конкурентноспособност" и Програмата за развитие на селските райони. До края на годината по всички програми от новия програмен период ще бъдат обявени схеми за кандидатстване и 2015-та няма да бъде нулева. Това обеща вицепремиерът Томислав Дончев. Според него основната цел при усвояването на европарите трябава да е свързвана с избягване на вече допусканите грешки, финансирането да стига до бенефициентите по-бързо и да се опростят процедурите възможно най-много. 
 След няколкогодишно настояване от страна на работодателските организации да се въведе електронно подаване на документи,  бизнесът вече ползва улеснението по новата програма "Иновации и конкурентоспособност". До 8 юли е първият срок за подаване на документи за финансиране на проекти за инвестиционна подкрепа за подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия.
  По програмата "Иновации и  конкурентоспособност" ще се  подава само електронен формуляр, останалите документи трябва да бъдат внесени в хартиен вариант, тъй като е преценено, че ще има редица затруднения за фирмите- например изискването за електронен подпис, в системата ИСУН  все още не са завършени всички модули. Но постепенно ще се премине към напълно електронно подаване на документи. Людмила Тозева- началник отдел "Програми" в главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в министерството на икономиката допълни
  Разбира се, бизнесът оценява положителните ефекти от въвеждането на електронно кандидатстване с проекти по европейските програми, стана ясно от изказване на Камен Колев -заместник председател на Българската стопанска камара.
 По програма "Околна среда" са създадени две регионални звена във Велико Търново и Стара Загора, които ще подпомагат кандидадите с проекти. 
Как ще бъде проверявана достоверността на информацията, която представят кандидатите  за европейско финансиране чуйте в звуковия файл Малина Крумова-  директор на отдел "Системи за управление на средствата от Европейския съюз" в Министерския съвет.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!