Домбровскис: Голямата неизвестна около Гърция е политическата договореност


Изготвянето на третия пакет финансова помощ за Гърция може да отнеме няколко седмици, казва заместник-председателят на ЕК с ресор евро и социален диалог Валдис Домбровскис в интервю за вестник Die Welt. За да се стартира трета програма ще са нужни няколко седмици.

Конкретен срок не мога да посоча. Голямата неизвестна е ще може ли да се постигне политическа договореност, казва Домбровскис.

Що се отнася до процедурата, в началото трябва да има решение на Еврогрупата, след това можем да започнем преговори заедно с ЕЦБ и, ако е възможно, МВФ, а на края съгласието си трябва да дадат множеството парламенти на страните от еврозоната, пояснява той. 

Хиляди души са  демонстрирали в Париж по призива на синдикати и  политически партии от левицата и крайната левица в подкрепа на гръцкия народ, предават Франс прес и Ройтерс.  По данни на полицията демонстрантите са били около 3000 души. Те  са скандирали "Солидарност с гръцкия народ!" и "Съпротива в Гърция и във Франция!"

В допитване на "Харис Интерактив" обаче две трети от анкетираните французи искат европейските страни да престанат да дават заеми на Гърция, а 53 процента смятат, че Гърция няма да върне никаква част от дълговете си. Само 4 процента са на мнение, че тя ще върне всички дължими суми, отбелязва Ройтерс.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!