Европейски опит в борбата с корупцията


Опитът на две държави-членки на ЕС - Хърватия и Полша, които отбелязват значителен напредък в борбата с корупцията, ще бъде представен днес в София. Събитието е част от инициативата на вицепремиера Меглена Кунева „Европейски дебати“, която има за цел да популяризира европейските политики сред българското общество.
В момента правителството е в процес на цялостно преразглеждане на антикорупционното законодателство, след дългогодишни критики от Европейската комисия, че страната ни не показва резултати в тази област. През май тази година Групата държави за борба с корупцията, известна като ГРЕКО, която е орган към Съвета на Европа, отново записа в доклада си за България, че все още няма осъдени високопоставени лица за корупция.
Именно председателят на ГРЕКО Марин Мърчела, който е и член на Върховния съд на Хърватия, ще бъде един от лекторите на днешния форум. Опитът на Полша ще обобщи лично председателят на Централното антикорупционно бюро в страната Павел Войтуник.
В интервю преди дискусията вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева казва, че европейските решения и добри практики в борбата в корупцията са много важни за България, но също - че навсякъде най-важна е решимостта тази битка да бъде спечелена. Тя съобщава, че още следващата седмица ще започне да работи новосформираният Национален съвет по антикорупционни политики.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!