Гърция изправена пред исторически референдум

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Исторически референдум за Гърция предстои в неделя 5 юли, който ще определи хода за излизане от икономическата криза или ще я задълбочи още повече. Решаващ и за съдбата на настоящото правителство.

Премиерът Алексис Ципрас доста изненадващо за международните партньори насрочи и референдум, който ще се проведе през утрешния ден, с който да се реши дали да бъде приет предлаганият спасителен пакет от 25 юни, състоящ се от 2 части. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер  определи като предателство реакцията на Ципрас и настоя гръцките граждани да се запознаят детайлно с изготвените фискални реформи, които бяха публикувани веднага след последните провалени преговори. Юнкер призова гърците да се съгласят с исканията на кредиторите, като подчерта, че пакетът в никакъв случай няма да нанесе тежки финансови рестрикции по отношение на заплатите и пенсиите.

Същевременно гръцкият премиер Алексис Ципрас изпрати писмен отговор до кредиторите, че е готов да приеме условията им за финансова помощ, но настоява за "съществени" промени. Обратът в позицията му обаче бързо бе попарен от  канцлера на Германия Ангела Меркел, най-големият кредитор на Гърция. Въпреки че не отхвърли  възможността за нови преговори, тя заяви, че преди референдума на 5 юли -  такива няма да има.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис пък коментира от своя страна, че споразумение ще има независимо дали вотът ще е положителен или отрицателен. Ако обаче гърците подкрепят предложението на кредиторите, на които агенция Ройтерс е изчислила, че Гърция дължи близо 243 млрд.евро,  Варуфакис изрази готовност да подаде оставка, която може би ще бъде подадена и от целия кабинет на Ципрас.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!