"Таймс" за Гърция: Политиката триумфира над икономиката


Гръцкото „не“ е тежък удар за Брюксел, Париж и Берлин, защото засяга не само постигането на споразумение с Гърция, а проекта, наречен Европа, коментира германският телевизионен канал ZDF.  
Вчерашният ден бележи грандиозния провал на европейската спасителна политика. Категоричният резултат от референдума не бива да бъде игнориран, но Брюксел не трябва да допуска бъдещето на Европа да бъде зависимо от хаотичните действия на Атина, отбелязва медията.

В интервю за в. "Тагесшпигел" германският министър на икономиката и вицеканцлер Зигмар Габриел заявява, че "с отхвърлянето на правилата на играта на еврозоната, чрез отрицателния вот, преговорите за спасителна програма за милиарди евро сега изглеждат трудно въобразими".

Референдумът в Гърция е кулминация на бавно заформяща се катастрофа, която започна преди повече от десетилетие с присъединяването на страната към валутния съюз на Общността, пише британският всекидневник "Таймс". Както често се случва в Европейския съюз - политиката триумфира над икономиката. Желанието да бъде разширена еврозоната провокира приемането на всички, които искат да се присъединят към валутния съюз, дори и да не са готови, както е в случая с Гърция, заключава изданието.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!