Гръцките банки бързо остават без пари, въпреки спешната помощ от ЕЦБ


Европейската централна банка ще проведе по-късно днес телеконференция, за да реши дали да продължи да предоставя спешна ликвидна помощ на гръцката финансова система. Гръцките банки бързо остават без пари, въпреки че от месеци получават спешна помощ от гръцката централна банка чрез програма на ЕЦБ. По нея гръцката централна банка предоставя кредити на търговските банки при по-високи лихви от стандартните кредити на ЕЦБ. Рискът, свързан с кредитите, се поема от Гърция.  Миналия месец банката замрази обема на средствата по програмата за гръцката централна банка от 89 млрд. евро.
 
Германският канцлер Ангела Меркел заяви в навечерието на своята визита на Балканския полуостров, че западните Балкани имат перспектива да се присъединят към Европейския съюз, което ще помогне за разрешаването на техните конфликти. Меркел припомни, че някои страни като Хърватия и Словения, вече са получили членство, а процесът на присъединяване на Сърбия вече е започнал.
Европейската комисия съобщи, че до 2020 г. ще предостави на Западна Африка помощ от 1,15 милиарда евро. Средствата ще бъдат насочени за осигуряването на прехрана и за пресичане на
миграцията.  Отчита се, че това е двойно увеличение на парите за тези цели спрямо досегашния многогодишен бюджет на ЕС. В съобщението е записано, че сумата ще бъде насочена към осигуряването на мир, сигурност и регионална стабилност.

Парите от ЕС ще послужат за насърчаването на търговията и частния сектор и за развитие на инфраструктурата. Част от отпуснатите средства ще бъдат предназначени за развитието на земеделието, за да бъде подпомогнато изхранването в региона.
Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!