България - последна в ЕС по държавни разходи

Автор:


Страната с най-големи държавни разходи в ЕС, е Швеция. Те съставляват 58.7 процента от Брутния вътрешен продукт на скандинавската страна, сочат данни на Евростат. На последно място е България, чийто държавни разходи са 39.2 на сто.
Общо в ЕС най-големи са държавните разходи за възрастните хора, като България и Италия водят тази класация с повече от една четвърт от общия дял на бюджетните разноски. Най-много средства за образование в ЕС отделят Латвия, Литва и Кипър, а за отбрана най-много харчи Великобритания.

Председателят на латвийската централна банка заяви, че не вижда друго решение на гръцкия проблем освен бавно излизане на Гърция от еврозоната. Според Илмарс Римшевич, при такова развитие в дългосрочна перспектива валутният съюз само ще стане по-силен. Французите са разделени по въпроса за оставането на Гърция в еврозоната, като 50 процента се обявяват в подкрепа на "Грекзит", а 49 процента са против. Това сочи допитване на агенция "Одокса", поръчано от вестник "Паризиен".
Повече от половината анкетирани са съгласни срокът за погасяване на гръцкия дълг да бъде удължен, но без дългът да бъде опрощаван. Едва 7 на сто са за пълно отписване. 

Ръководителят на европейската юридическа служба "Евроджъст" Мишел Конинкс е получила информация, че трафиканти на мигранти през Средиземно море помагат и на членове на "Ислямска държава" да влязат в ЕС. Това пише ирландският вестник "Айриш икзаминър". Положението е обезпокоително, тъй като виждаме, че трафикантската дейност понякога има за цел да финансира тероризма, че курсовете понякога са използвани за влизането и излизането на джихадисти, посочи Конинкс. Тя увери, че в момента се полагат координирани усилия в борбата с този проблем.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!