Авторското право трябва да бъде защитено в дигиталната епоха

Разпоредбите на Директивата за авторското право от 2001 г. вече не са в състояние да са в крак с увеличаването на трансграничния културен обмен, улеснен от Интернет. Текущият режим на авторските права пречи на трансграничната обмяна на знания и култура. За да отговори на настоящите предизвикателства, законодателството трябва да се актуализира с текущите практики и хармонизира допълнително. 
За тази цел Европейският парламент възлага на Комисията по правни въпроси разработването на проектодоклад с предложения за изменения на някои аспекти на авторското право. Спорните въпроси включват правото да се правят и публикуват снимки на обществени сгради и необходимостта да се подобри достъпът на гражданите зад граница до онлайн съдържание, като в същото време се насърчава креативността и се осигурява честно заплащане за авторите и творците. 

Широкият кръг от мерки, които трябва да актуализират авторскоправното законодателство, обобщава българският евродепутат от Европейската народна партия Емил Радев, член на Комисията по правни въпроси към Европейския парламент.

„ЕК в рамките на пакета за цифров пазар възнамерява да модернизира правната рамка за авторското право. Реформите следва да допринесат за по- нататъшното развитие на технологиите, културния обмен и подобряване на правната сигурност в творческия сектор ”, каза евродепутатът.
    
Радев коментира още, че различните варианти за избор кои изключения и ограничения да се приложат могат да са “препятствие” пред функционирането на единния пазар и да доведат до правна несигурност. Той е за единен режим на авторското право, но при осигурен баланс между интересите на авторите и достъпа на потребителите до културното многообразие. Показателен пример за необходимостта от адаптиране е въпросът за това как или дали да бъдат защитени произведения на архитектурата на обществени места, посочи той.

Идеите за осъвременяване на защитата на авторските права в дигиталната епоха и улесняване на достъпа на гражданите до културното многообразие на Европа Европейският парламент ще обсъди и гласува на сесията на 9 юли.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!