Още за последствията от гръцкия референдум

Автор:


 Българският лев е сред желаните в Гърция пари в брой. Фиксиран е спрямо еврото и много гърци знаят, че могат лесно да го обменят в някои от граничните градове. Гърци, които биха дошли в България да теглят пари от клоновете на гръцките банки са тези, които биха имали сметки преди това тук. И сега пораoи това, че гръцката банка е затворена, те могат да кантдидатстват за финансиране чрез гръцката банка в България.

Гръцката банкова ваканция ще се отрази на секторите, в които традиционно имаме инвестиции, циментова индустрия, стомани, цветни метали, в сактора със стъкларската индустрия, алуминиевите профили.

България се посещава от доста гърци с туристическа цел. Има и много гръцки студенти, които се обучават в България. Нехният брой ще намалее, прогнозира Румен Гълъбинов.

Проф. Боян Дуранкев смята, че ако погледнем изказванията от вчера и от днес, става дума за голям политически бридж, за едно блъфиране - ние няма да отстъпим от едната страна, другите трябва да направят компромиси , разбира се и обратното. За гърците е прекалено ясно, а това е ясно и за всеки обикномвен иконтомист с първи курс образование - бакалавърска степен, че Гърция не е в състояние да си плаща.

При евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще се получи бумеранг ефект. Налагаши санкции, изгонвяш някого и след това бумерангът се връща и те удря теб. Много добре са наясно всичките 18 страни от еврозоната, че ако Гърция излезе, сътресението ще бъде и за целия Европейски съюз като цяло и за страните конкретно в еврозоната.

Бърз изход от гръцката криза просто няма, защото правилата на ЕС затрудняват подновяването на преговорите за финансова помощ, смятат експерти.  От Брюксел до Берлин тези, които определят политиката, трескаво проучват възможните сценарии, според които вотът е само начало на нова страница в проточилата се драма, а не финал.

 В звуковите файлове можете да чуете целите материали от рубриката, излъчени на 5.07 и 7.07 по "Хоризонт".
Още европейски новини:  
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!