Доналд Туск: Това е най-критичният момент в историята на еврозоната

Доналд Туск
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Еврозоната постави на Гърция краен срок до  9 юли да представи нови предложения за подсигуряване на сделка с кредиторите и свика пълна среща на върха на ЕС за неделя - 12 юли, предаде BBC.
Председателят на ЕС Доналд Туск определи случващото се като „най-критичния момент в историята на еврозоната“.
Може да се наложи някои от големите гръцки банки да бъдат ликвидирани и придобити от по-силните си конкуренти като част от преструктурирането на целия сектор, което ще последва каквато и да е сделка за нова помощ за страната. Това твърдят "европейски източници" на агенция "Ройтерс"
В новия икономически ред на Гърция , парфюмът на „Шанел“ стана по-ценен от парите в брой-голяма част от гръцките граждани се опасяват, че най-малкото част от техните изкарани с тежък труд спестявания може да се стопят, дори при добър изход на преговорите между Атина и нейните кредитори, пише Independent.Дори тези гърци, които са понатрупали пари, се страхуват, че стойността на еврото ще се понижи, или че връщането към драхмата ще ги остави обвързани с погрешната валута. Изданието цитира гръцка гражданка , която смята да инвестира парите си в дизайнерска чанта. Тя споделя, че преди затварянето на банките не е можела да си позволи подобен луксозен предмет, но сега иска да вложи спестяванията си в нещо, което правителството няма да й отнеме.
Такова е нивото на недоверие сред гърците към банковата система. Това е и пример за предизвикателството пред които е изправен премиерът Алексис Ципрас - пише Индипендънт.

Още европейски новини:  
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!