ЕК започна обществена консултация за преглед на Директивата за аудиовизуалните медийни услуги


 Европейската комисия започна обществена консултация, за да предложи през следващата година преглед на Директивата за аудиовизуалните медийни услуги. Очакването е както зрителите и слушателите, така и участниците в пазара, обществени и потребителски организации да дадат мнението си по въпроси като:
   - Как в цифровата епоха можем да подобрим съществуващите правила на ЕС за телевизионното излъчване и предоставянето по заявка на аудиовизуални медийни услуги?
  - Как по най-добрия начин да защитим децата и другите зрители, да стимулираме богатството на културното си многообразие и да регулираме рекламите в аудио-визуалната онлайн среда?
   Крайната цел е по този начин Комисията да намери отговор на въпроса дали съществуващата сега система следва да се измени. Консултацията ще продължи до 30 септември и е част от Стратегията за цифровия единен пазар, чието начало бе сложено през май.
    Светлана Божилова, дългогодишен експерт на различни европейски институции и директор на Националната университетска телевизия „Алма матер", коментира темата през проблемите с цифровизацията в България. Според нея, липсата на политики е довела до фатално закъснение и провал, за което отговорност носят и двата регулатора - СЕМ и КРС. Позицията й е, че е нужна промяна на медийното законодателство, част от която да бъде сливането на двата органа.

Още европейски новини:  
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!