ЕК ще представи своето предложение за реформа на въглеродния пазар през 2020 година


Реформирането на Системата за търговия с емисии на Европейския съюз през 2020 година може да набере 80 милиарда евро за борбата срещу промените в климата, което би могло да помогне за адаптиране на развиващите се държави към климатичните изменения. Повечето заинтересовани страни са съгласни за необходимостта от пазар на въглеродни емисии, но остава спорен въпросът как следва да се разпределят приходите от продажбата на въглеродни квоти. Европейската комисия иска да използва част от приходите, на стойност десетки милиарди всяка година, за да финансира климатични проекти в развиващите се страни. Това може да окаже влияние на международните преговори за климата в Париж през декември. Утре Европейската комисия ще представи своето предложение за реформа на въглеродния пазар през 2020 година.

Берлин призна за пропуски в проверката за сигурност по летищата, което доведе до призиви за тяхната де-приватизация. Германското правителство публично потвърди валидността на жалба, подадена от Европейската комисия в края на май пред Съда на Европейските общности. Комисията заяви, че е имала причина да смята, че контролът върху мерките за сигурност е твърде рядък и неравномерен във Федералната република.

Десетте филма, които ще си оспорват тазгодишното издание на наградата LUX на Европейския парламент, бяха обявени на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Сред тях е и българо-гръцката копродукция „Урок" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. До края на юли ще станат известни трите филма финалисти, от които депутатите в ЕП ще изберат най-добрия филм за 2015 г. Наградата LUX цели да популяризира европейското кино, да помогне за разпространението на филми извън техните национални пазари и да насърчи дебата относно ценностите и социалните въпроси в Европа.

Още европейски новини:  
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!