Видинският куклен театър представя на туристи успешен европейски проект

Уникален анимационен продукт "Съседски закачки", разработен съвместно от видинския куклен театър и общинската организация за туризъм и спорт от Алексинац, Сърбия, ще привлича туристи в двете области. В продукта са събрани характерни за двата региона митове, легенди и обичаи, които се пресъздават от автентични предмети от бита, анимирани на фона на специфичната музика за българския и сръбския регион.

"Културният продукт е разработен по проект "Подкрепа за развитието на трансграничния туризъм чрез куклено театрално изкуство", финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия. Целевият сектор по проекта е туризмът в трансграничния регион Видин-Нишава"
, каза директорът на кукления театър Павлинка Трифонова.

"Държавният куклен театър във Видин е единственият, който работи по европейски проект. Продължителността на представлението е 40 минути и е предназначено за смесена публика - възрастни и деца. Използвани са само автентични предмети при представянето на импровизираните кукли, изработени са специални маски."
- обясни ръководителят на проекта от българска страна Жоро Иванов.

Хореограф на постановката "Съседски закачки" е Мадлен Радулова.

"Бях удивена от ентусиазма и професионализма на екипа. Смятам, че нещата се получиха точно заради ентусиазма на младите актьори и мъдростта на режисьора, които ни предизвикаха да направим интересни неща"- посочи хореографът. 

В представлението са използвани музикални етюди от Видинския и Нишкия край. За осъществяване на продукта, който разказва за културното наследство и бита на хората от граничния регион, роля имат и 20 видински и сръбски ученици, които са издирили легенди и притчи от своите баби и дядовци, а в ролите са се въплътили млади актьори от театралната академия НАТФИЗ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!