Със 150 млн. евро Европейският съюз финансира проекти на енергийната инфраструктура

Европейският съюз ще инвестира 150 милиона евро в енергийна инфраструктура. Тази седмица държавите членки на Европейския съюз одобриха предложението на Европейската комисия за отпускане на  средствата за реализирането на ключови транс-европейски проекти в областта на енергийната инфраструктура. С по-голямата част от тези средства ще бъдат финансирани проекти в Централна и Югоизточна Европа, както и в страните от Балтийския регион.

Българският евродепутат Владимир Уручев от групата на Европейската народна партия и член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика обобщи инвестиционните намерения на евроалианса в енергийния сектор.

„Европейската комисия одобри 20 проекта за финансиране. Това е по механизма за свързване на Европа. Сред тези 20 проекта има една новина, много добра за България и това не е толкова, че в тези проеккти присъстват два български, а това, че Югоизточна Европа е припозната от Европейския съюз и във фокуса на тези 20 проекта има два български. 

Единият е за строителство на далекопровод, който ще помогне за подобряването на свързаността на енергийната система на страната и да повишат капацитета за трансфер на електрическа енергия от България към съседни държави и най-вече към Гърция,  която е член на Европейския съюз. 

В газовия сектор финансиране ще получи проучването за разширяване на подземното газово хранилище Чирен.

По първия проект България получава една доста солична сума от порядъка на 28 милиона евро, а за Чирен сумата е 3,9 милиона евро. Работата и по двамат проекта може да започне още тази есен”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!