Санкциите на ЕС срещу Русия и намаляването на българския износ


По данни от НСИ за първите  четири месеца от годината износът на България се увеличава с 12.8%. Тези числа не са свързани с износа към Русия. През 2014 година бяха въведени санкции спрямо Русия  от страна на ЕС, а пък през август 2014 година Русия въведе ограничителни мерки  за вноса на някои селскостопански стоки с произход от ЕС.

Данните от Българо-руската търговско-промишлена палата показват, че към Русия износът на България е намалял с 42%. Специалисти коментират евентуалните ангажименти на държавата и какви насърчителни мерки  може да се предприемат, още повече, че сега търговският дефицит, освен с Русия ще се засили и с Гърция.
 

Георги Минчев от Българо-руската промишлена палата:
 
Първият сектор, който претърпя безвъзвратни загуби е търговията с недвижима собственост. Състоянието при тях още през есента на миналата година можеше да се определи като внезапна смърт.
Другият сектор е туризмът. Производителите на пресни плодове и зеленчуци също. Ние сме загубили предварително договорен обем в размер на 10 милиона евро.само от череши. Износът към Русия съдържаше в себе си печалбата на производителите. Защото вътрешния пазар не е толкова платежоспособен. Други сектори, които понесоха трудновъзстановими  загуби са в машиностроенето.

 
Проф. Кръстьо Петков  коментира: Българската държава в продължение на две десетилетия изповядва следната философия - "Най-добрата държава е малката държава" , т.е. държавата, която стои встрани от пазарните и търговските отношения. Ние сме в плен на един неолиберализъм, който се превърна в религия и неговото верую е оставете пазара, той сам ще си свърши работата. Но не минава  година, без нещо  да се случи. И не може да оставиш, да загърбиш  българския бизнес без стратегия. Ние по-скоро изнасяме суровини и минерали.
Раждането на БРИКС означава, че светът вече е многополюсен. Ражда се банка, която стартира със 100 милиарда долара капитал.

Още европейски новини:  
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!