Село Подвис печели европейско финансиране на проекта „Момчиловата крепост- мит и реалност”


В средата на 14 век Подвис е първата столица на владението на севастократор Момчил в Родопите. Останките на неговата крепост се намират между селата Градът и Подвис.

Малкото родопско селце Подвис, което носи името на крепостта, е описано в романа на Антон Дончев „Време разделно” Писателят разказва, че хората там строят къщите си на „голите камъни”, защото пазят всяко дърво в планината и там гласът на брадва не бива да се чува. Освен природата хората от региона ценят и историята си. Те печелят финансиране по проекта „Момчиловата крепост- мит и реалност” по оперативна програма „Регионално развитие” и възстановяват крепостта.
 
След възстановяването на Момчиловата крепост селото стана по-оживено, разказва кметският наместник на родопското село Подвис Радослав Чаушев:

В селото живеят 150 души, но вече има някаква оживление в селото и се усеща разлика. Около село Подвис природата е красива, въздухът е чист. В рамките на проекта е направено светлинно шоу и филм за Момчил юнак, направен по истории и легенди. Точно под крепостта има туристически център, има панорамна пътека, осветена вечер. Средствата, вложени в обекта, са около 2,5 милиона лева, уточни Чаушев.

Още европейски новини:  
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!