Потребителите ще бъдат поставени в центъра на европейския енергиен пазар

Марош Шевчович
Снимка: ec.europa.eu

Европейската комисия представи пакет от мерки, които са важна част от стратегията за енергиен съюз. Те имат за цел въвеждането на политика, ориентирана към справянето с изменението на климата. Енергийната стратегия датира от февруари тази година и е част от политическите приоритети на Комисията на Юнкер. В нея се подчертава важната роля на домакинствата и стопанските клиенти за европейския енергиен пазар. Комисията смята, че гражданите трябва да са в центъра на енергийния съюз.

Това може да стане въз основа на стратегия от три стълба: подпомагане на потребителите да спестяват пари и енергия чрез по-добра информация, осигуряване на по-голям избор при участието им на енергийните пазари и поддържане на най-високо равнище на защита на потребителите. Те трябва да разполагат с права като купувачите на пазарите на едро чрез по-ясни правила за сметките, надеждни инструменти за сравнение на цените и засилване на позициите им при смяна на доставчика, например.

Потребителите трябва да са свободни да произвеждат и използват своя собствена енергия и то при справедливи условия, за да могат да спестяват пари. Така те ще помагат за опазването на околната среда и ще имат сигурност при снабдяването. Това казва зам.-председателят на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!