Словакия е категорично против отписването на гръцки дълг


 Международните кредитори възнамеряват да преведат на 17 август първия транш от заема, който Гърция ще получи в рамките на тригодишната програма за финансова помощ на страната.  Представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд разработват искания, на основата на които в течение на три години на Гърция да бъдат предоставени експресни заеми. Общата сума, която кредиторите планират да заделят за Атина по линия на Европейския стабилизационен механизъм, е между 82 до 86 млрд. евро.

Словакия ще бъде сред първите, които ще поискат Гърция да напусне еврозоната, ако не успее да спази договорените условия със своите кредитори.
Това заяви министър-председателят на страната Роберт Фицо. Той добави, че Братислава е категорично против отписването на дългове за Гърция. Словакия е една от най-упоритите държави в преговорите за новата финансова помощ за Атина през последните месеци.

Премиерът на Грузия Ираклий Гарибашвили се срещна с посетилия страната председател на Европейския съвет Доналд Туск. Според прес-службата на грузинското правителство,  двамата са обсъдили европейската интеграция на страната. Отбелязано е, че въпреки външнополитическия натиск, Грузия ще продължи по пътя си на интеграция с европейските и евро атлантическите структури.
Доналд Туск е на двудневно посещение в Грузия. Планира се утре той да посети граничещи с отцепилата се провинция Южна Осетия села.

Още европейски новини:

 www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!