Координация за изпълнение на Дунавската стратегия

Голямата река
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин
Изпълнението на Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион в България се координира чрез двустепенен модел. На политическо ниво това ще се изпълнява чрез Националната група на високо ниво, която включва заместник министър-председатели и министри с ресори, съответстващи на 11-те приоритетни области на Дунавската стратегия.

Взимането на стратегически решения ще бъде подпомагано от Национална група за координация. Тя ще бъде свързващото ниво между политическото ниво на управление на Дунавската стратегия и практическото й изпълнение. В тази група могат да участват широк кръг от заинтересовани страни.

"За подпомагане на дейността по изпълнението и хоризонталната координация беше предложено да бъде създадено допълнително едно звено, наречено "Контактно звено за Дунавската стратегия" - ситуирано и управлявано от представителството на провинция Баден-Вюртемберг. Целта на звеното е да подпомага както хоризонталната координация между всички приоритетни области на стратегията, така и да подпомага самата дейност на приоритетните координатори, защото явно има някакъв проблем. Смята се, че опитът, който има Баден-Вюртемберг като по-стара членка на ЕС би допринесъл за по-успешното изпълнение на стратегията"- каза Юлия Йонева, експерт в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Националната група за координация може да заседава в различни формати, в зависимост от естеството на дискутираните въпроси, а заседания в пълния си състав ще провежда два пъти годишно.

Юлия Йонева посочи още, че в духа на стратегията, трябва да се приоритизират проектите със съседните дунавски страни. Тя даде за пример Дунав мост 2 и посочи, че продължава работата по новите два моста над реката, създаден е работна група, която подготвя апликационната форма за кандидатстване по новата Програма за трансгранично сътрудничество Румъния- България за предпроектни проучвания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!