А. Джамбазки: Мерките на ЕС за бежанците са като да изгребваш с канче водата от пробита лодка

България ще приеме около 500 бежанци по схемата за разселване на имигрантите, които сега се намират в Италия и Гърция.

Решението бе взето на извънредна среща на Съвета  по правосъдие и вътрешни работи на ЕС в Брюксел. Първоначалната идея бе у нас да бъдат приети 800 души, но заради силния миграционен натиск, на който е подложена страната ни броят им е намален.

Според българския вътрешен министър Румяна Бъчварова, която участва в заседанието, това показва, че аргументите на България са били чути и взети под внимание. В същото време страната ни е показала своята солидарност и е изразила подкрепа за сигурността им.

На противно мнение е европейският депутат от групата на консерваторите и реформистите Ангел Джамбазки.

Той смята, че предприетите от ЕС мерки са палеативи и несправедливи както към самите имигранти, така и към България, като една от приемащите страни.

По думите му - трайното разрешение на ситуацията ще дойде с потушаването на конфликитет в страните, чиито граждани бягат към Европа.

Що се отнася до България - според Джамбазки – ние не трябва да приемаме нито един имигрант, така както други, много по- състоятелни държави правят.

В началото на разговора с г-н Джамбазки  е въпросът спазен ли е принципът на солидарност и съобразяване с възможностите на отделните държави да приемат бежанците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!