Без такси за роуминг в ЕС от 2017-а

Споразумение за отпадането на таксите за роуминг в Европейския съюз постигнаха представители на Европейската комисия, Европарламента и Съвета на Европа преди дни. Предвижда се дългоочакваното решение да влезе в сила от средата на 2017 година. Неговата реализация е своеобразна стъпка към постигане на единен цифров пазар – глобалната идея на развитие, която следва Общността. 


Европейската комисия вече заяви готовност да наблюдава отблизо действията на мобилните оператори във връзка с планираното отпадане на роуминга. Това увери еврокомисарят за дигиталната икономика Гюнтер Йотингер. Той изтъкна, че от края на тази година до влизането в сила на промените, Еврокомисията всеки месец ще проверява дали телекомите няма да увеличат цените, за да компенсират премахването на роуминга. Не съществува правен механизъм, по който националните регулатори да отхвърлят решението. 


"По-скоро всички страни членки трябва да хармонизират законодателството си, за да приложат решението на практика", заяви в интервю за Европейската радиомрежа "Евранет плюс" Румяна Грозева – ръководител на Европейския информационен център „Европа директно“ в Стара Загора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!