Европейските събития на месец юли

Почти в края на поредния европейски месец на европейски сътресения, политически дискусии и компромиси, в рубриката ни Евранет плюс правим обзор на по-важните събития в Европейския съюз през юли.

"Гърция" - това беше най-често употребяваната дума в речника на европейските политици. За щастие, въпреки опасността от катастрофа, след инфарктни денонощни преговори компромис беше намерен. На 13 юли президентът на Европейския съвет Доналд Туск обяви чаканата вест "Споразумение има!". Лидерите на еврозоната постигнаха „единодушно“ съгласие да предоставят трети спасителен пакет за Гърция и да запазят страната във валутния съюз на общността. Оттук нататък съдбата беше в ръцете на Гърция. Не без съпротива, включително и с оставки на ключови министри в гръцкото правителство, премиерът на страната Алексис Ципрас успя да прокара в парламента исканите от европейските партньори и кредитори втори пакет от законодателни промени. Той предвижда промени в Гражданско-процесуалния кодекс за ускоряване на бавните съдебни процеси, мерки за продажбата на търг на имущество на длъжници, както и интегриране на европейските директиви за оздравяване на финансовите институции. При гласуването, премиерът Алексис Ципрас трябваше да разчита на подкрепата на проевропейската опозиция заради бунта в неговата радикална лява партия СИРИЗА. Той заяви пред парламента, че правителството ще изпълнява споразуменията с кредиторите, въпреки че те са много тежки. Първият пакет от мерки беше приет от парламента на 16 юни, с което беше ратифицирано споразумението с кредиторите и изменено данъчното законодателство. Приемането на двата закона даде възможност да започнат жизнено важните преговори с кредиторите за трета спасителна програма за Атина на стойност до 86 млрд.евро.

Европейската комисия прие пакет от основополагащи документи, които ще позволят Европейският фонд за стратегически инвестиции да започне да функционира от септември. Това означава, че Инвестиционният план за Европа се осъществява в амбициозните срокове, обещани от неговия инициатор - председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, съобщиха от комисията. Документите и решенията приети днес от ЕК са свързани с ролята на националните банки за насърчаване на инвестициите, с потвърждението за 8 проекта, който  предварително бяха одобрени и подготвени за финансиране от новия фонд, както и с мерки за започване на дейността на Европейския център за инвестиционни съвети, който ще подпомага разработването и подготовката на проекти. Ще има и Европейски интернет портал за инвестиционни проекти. Чрез него европейски проекти, които търсят външно финансиране, ще се представят пред потенциални инвеститори.

Европейската комисия представи пакет от мерки, които са важна част от стратегията за енергиен съюз. Те имат за цел въвеждането на политика, ориентирана към справянето с изменението на климата. Енергийната стратегия датира от февруари тази година и е част от политическите приоритети на Комисията "Юнкер". В нея се подчертава важната роля на домакинствата и стопанските клиенти за европейския енергиен пазар. Комисията смята, че гражданите трябва да са в центъра на енергийния съюз. Това може да стане въз основа на стратегия от три стълба: подпомагане на потребителите да спестяват пари и енергия чрез по-добра информация, осигуряване на по-голям избор при участието им на енергийните пазари и поддържане на най-високо равнище на защита на потребителите - коментира зам.-председателят на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович.

Люксембург пое председателството на Съвета на Европейския съюз от 1 юли. В периода до 31 декември Люксембург ще залага на т.нар. „отворен подход“, основан на сътрудничество с гражданите, подкрепа за бизнеса и взаимодействие с партньорите и институциите с цел защита на интересите на ЕС. Люксембург председателства Съвета на ЕС за 12-ти път, но това е първото му председателство след влизане в сила на Договора от Лисабон, който дава нови компетенции на Съюза и създава нов институционален баланс.

EП, ЕК и страните членки на ЕС постигнаха споразумение кога да бъдат въведени единните такси за роуминг и как да гарантират свободния и равноправен достъп до Интернет. Високите такси за роуминг и лошата интернет връзка, когато пътуваме в Европейския съюз, ще бъдат минало от юни 2017 г. Тези мерки ще бъдат допълнени от амбициозна реформа на европейските правила в областта на далекосъобщенията през 2016 г. За бъдещето на единния цифров пазар говори и комисар Гюнтер Йотингер в специално интервю за Европейската радио мрежа „Евранет плюс“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!