Перспективи за членството на Македония в ЕС


След постигнатото споразумение между партиите, по -близо ли е страната до Европейския съюз - това се питат в Македония . Миналата седмица беше постигнато Споразумение между четирите основни партии в Македония, което включва връщането в парламента на опозиционния социалдемократически съюз през септември, съставянето на служебно правителство, което да подготви предсрочните избори на 24-ти април 2016 г. и назначаването на специален прокурор, разследващ нередностите според докладите на опозицията. Повод за разговор е и проведено заседание на  Съвета за стабилизация и асоциация между Македония и ЕС в Брюксел, нещо за което предадоха местните медии в Скопие. Днес на посещение в Македония са представители на европейския парламент.

Новото споразумение е важна стъпка за страната по пътя към ЕС и демонстрира, че партиите са се ангажирали да поставят интересите на гражданите на първо място, коментира вече Сергей Станишев, лидер на Партията на европейските социалисти.

Според Андрей Ковачев, евродепутат, ако споразумението не е само на думи, на хартия, но и на дела, то наистина Македония може да се приближи до ЕС.

Винаги сме го заявявали, че проблемите на Македония не са нито в Брюксел, нито в София, нито в Атина, а в самото Скопие и политическия елит на тази държава, създала се като независима държава за първи път в началото на 90-те години и продължаваща за съжаление една стара традиция от комунистическа Югославия, водят до задънената улица до която са в момента, коментира Ковачев. Според него управляващите и опозицията имат сериозна вина за ситуацията. Евродепутатът, обаче не е оптимист за споразумението заради това, което е видял в последните години на правителството на Груевски. Ковачев припомня, че в началото Македония е била много по-напреднала по пътя към ЕС от Хърватска, но след това е изостанала. Причината е в действията на политическия, академичен, дори медиен елит.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!