Европарламентът готви регламент за използването на дронове


Сред първите теми след ваканцията на Европейския парламент се очертава темата за гражданските дрониове. Те стават все по-популярни, по-достъпни и полезни, а  за други хора - все по-досадни,  шумни и нарушаващи неприкосновеността им. Евродепутатите от транспортната комисия ще гласуват за дроновете след 7 септември в Страсбург, когато подготовката за Закона по ключовата сигурност, безопасност и личната неприкосновеност приключи.

Жаклин Фостър от групата на Европейски консерватори и реформисти ръководи процеса. Предстои тя да представи доклад в пленарната зала по  дистанционноуправлявани системи за летене, наричани във всекидневието дронове.

 В момента пиша законодателната рамка, в която ще залегнат идеите как да се върви към прогрес, ще бъдат въведени ограничения за местата, където използването на дронове ще бъде забрането - като летища и централи, но също така ясен режим за свободното им използване в други случаи, казва Фостър.

У нас инициативата за регламентиране на използването на дронове пое депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков, който преди време предупреди, че подобни безпилотни летателни апарати могат да се използват за контрабанда, пренос на компактни оръжейни установки и отровни вещества, нерегламентиано подслушване, разузнавателни цели и дори за атаки срещу самолети при излитане и кацане. Той призова Народното събрание за спешно изработване на регламент.

Според Трифон Михайлов от  Българска асоциация за безпилотни системи (BRUS)  трябва да има лицензионен режим, но бъдещият регламент не трябва да бъде рестриктивен. България се превръща в лидер в разработването на проекти  в световен мащаб, каза още Трифон Михайлов и даде за пример разработен модел на дрон, който  спясава хора в случаи на лавини.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!