Процедурата "Активни" в борба с младежката безработица

Процедурата "Активни", финансирана от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. беше представена във Видин пред представители на общинските администрации и неправителствени организации. Екипът на Областния информационен център в града акцентира върху това, че бенефициенти могат да са работодателите, общините, общинските предприятия, неправителствените организации, организации, предоставящи посреднически услуги на пазара на труда, центровете за информация и професионално ориентиране, социалните партньори.

"Процедурата е много атрактивна за работодателите за наемане на лица до 6 месеца, финансира се чрез европейския инструмент за борба с младежката безработица", обясни управителят на ОИЦ Видин Мариела Савкова.

Процедура "Активни" има за цел активиране и интеграция в заетост на младежи до 29-годишна възраст включително, които не са нито в образование или обучение, нито в заетост и не са регистрирани като безработни лица.

"Размерът на безвъзмездната финансова помощ, която се предоставя на одобрените проекти на бенефициентите е от 200 000 лв. до 391 166 лв. на проект", каза експертът в ОИЦ-Видин Цветомир Ценков.

Дейностите, които могат да получат подкрепа в рамките на  процедурата  са: идентифициране на икономически неактивни младежи до 29 г. възраст включително; предоставяне на мотивационни обучения за активно търсене на работа; предоставяне на обучения за придобиване на професионална квалификация или ключови компетентности в областите чуждоезиково обучение и дигитална компетентност - само във връзка с конкретна възможност за наемане на работа след обучението; наемане на лица от целевата група на длъжности, попадащи в обхвата на единични групи професии от 2 до 9 клас от Националната класификация на професиите и длъжностите за период до 6 месеца.

Кандидатстването по схема "Активни" става по електронен път, с електронен подпис. Проектните предложения се депозират чрез системата ИСУН 2020 в срок до 31.08.2015 г. 23:59 часа.

Процедурата предизвика сериозен интерес сред представителите на общински предприятия, които изказаха и своите притеснения при кандидатстването на процедурата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!