Дебати в Европарламента за киберсигурността


Рекордно количество сигнали за клипове с терористично съдържание и насилие получават експертите от новосъздадения специален отдел в интернет платформата Youtube, който се грижи за киберсигурността. Това обяви евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Емил Радев.
В Европарламента е започнал много сериозен дебат за киберсигурността, тъй като се оказва, че „Ислямска държава” и други терористични организации все по-ударно използват социалните мрежи -  Youtube, Twitter и Google за пропаганда на тероризъм и за вербуване на чужди бойци. Много е зачестило използването на Twitter за комуникация между терористичните клетки.

Група депутати от Европейския парламент е адресирала писмо до Twitter и е организирала няколко срещи с представителите на Google и Youtube с цел да се затегнат мерките в интернет пространството и да се ограничи доколкото е възможно използването на социалните мрежи за пропаганда и комуникация между терористите.

Турската авиация продължи и тази нощ бомбардировките срещу "Ислямска държава" и Кюрдската работническа партия в Сирия и Ирак. Според лидера на Демократичната партия  на народите, депутата Селяхатин Демирташ, планът на турското правителство да създаде зона за сигурност в Северна Сирия срещу джихадистите всъщност е прикритие на операция срещу кюрдските бунтовници.
Как изглеждат процесите в Турция днес - включваме пряко Николай Кръстев от Истанбул.
Кореспонденция на Николай Кръстев от Истанбул.
  Анкара си отдъхна от решението на Алианса да се създаде буферна зона в северните райони на Сирия,  близо до границата с Турция.  Как ще се развие ситуациата в Турция - коментира турският  журналист  Йомер Кърам.

Турция е член на НАТО.Мисля че случващото се трябва да се възприема от ЕС като много важно събитие, защото към страните-членки върви много сериозен бежански поток. За тях незаконното влизане на бежанци от този конфликтен район е много сериозно предизвикателство идващо през Егейско море, както и по сухопътната граница на Европейския съюз.Тези хора искат да се възползват от финансовите възможности на Брюксел.Дойде времето ЕС да се изправи лице срещу лице с предизвикателствата и ставащото в тази част на Близкия изток, включваща турско-сирийската граница.ЕС трябва да приеме протегната ръка за сътрудничество от страна на Турция, защото това е много важно за сигурността на държавите от ЕС.
 Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер призова Турция да води умерени пропорционални действия срещу кюрдските сили. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини също се изказа в този дух.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!