Евросредства за пострадалите от зимните бедствия райони в България


Европейската комисия отпусна помощ на стойност 16 милиона и 200 хиляди евро от Фонда за солидарност на ЕС на Гърция и България след природните бедствия миналата зима.
В съобщението на комисията се казва, че Гърция пострада от широко разпространените наводнения, които засегнаха пет от регионите на страната, а тежките зимни условия причиниха значителни щети в България.

Комисия отпуска на България 6.3 милиона евро, като със същото решение Гърция получава 9.9 милиона евро.

Помощта ще покрие отчасти разходите за възстановителни дейности след бедствията в двете страни.

Средствата ще се изразходват за възстановяване на жизненоважни услуги и инфраструктура, за покриване на разходите за спешни и спасителни операции и за почистване в засегнатите региони.

В края на януари 2015 г. региони в България пострадаха от силни валежи от дъжд и сняг, наводнения и свлачища. В резултат бяха нанесени значителни щети на обществената инфраструктура, предприятия, частни домове и собственост, както и на селскостопанския сектор. Югоизточният регион на България беше най-силно засегнат от бедствията.  Важни инфраструктурни обекти бяха унищожени от свлачища. Скъсаха се диги, а много реки преляха и наводниха земеделска земя и гори. Бурни ветрове унищожиха борови гори, прекъснаха електрозахранването, което доведе до нарушения в комуникационните мрежи, а паднали дървета блокираха множество пътища.

Тази зима Смолян бе изправен пред потоп, а в областта бе обявено бедствено положение. Пътища бяха затворени, а много далекопроводи - повалени от мокрия сняг.
По думите на Николай Мелемов, кмет на Смолян евросредствата ще бъдат използвани за превенция - почистване на речни корита и промяна в сервитута на електропроводите.  

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!