Брюксел с визия за засилен контрол върху еврото


В разгара на гръцката дългова криза и заплахите за стабилността на еврозоната,  председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и четирима други високопоставени лица в ЕС представиха визия за засилен контрол от страна на Брюксел на общата валута.

В доклад, озаглавен "За довършване на Европейския икономически и валутен съюз", публикуван преди месец и подготвен от Юнкер, председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Еврогрупата Йерун Дейселблум и на Европейския парламент Мартин Шулц и президента на Европейската централна банка Марио Драги, се предлат стъпки към реформиране на валутния съюз. В дългосрочен план петимата лидери се обявяват за постоянно председателство на Еврогрупата с ясен мандат. Предвижда се създаването на общо финансово министерство с цел осигуряване на по-голяма координация между бюджетната политика на 19-те страни от еврозоната, като засега не е ясно кой ще го ръководи. "Гръцката криза подчертава нуждата от този план", смята заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис. По думите му е нужно по-често да се вземат общи решения.
  Успоредно с дебата по доклада, свързан с „пълен ремонт" на управлението на еврозоната, след приключването на преговорите за споразумението между еврозоната и Гърция, редица европейски лидери се обявиха за създаване на по-интегрирана европейска структура, която да направи вземането на решение по-лесно, бързо и независимо от интересите на отделните държави членки. Най-гласовите в това настояване са Италия, Франция и Германия, коментира Юлиана Николова, директор на Центъра за модернизиране на политиките.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!