"Ново работно място" увеличава конкурентоспособността на работодателите

Процедура "Ново работно място 2015" има за цел да осигури предпоставки за създаване на устойчиви работни места за безработни и неактивни лица. Тази цел ще бъде постигната посредством комбинация от мерки за осигуряване на подходящи обучения, включително на работното място, както и предоставяне на разнообразни стимули за работодателите за разкриване на нови работни места. Процедурата се финансира от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси "2014-2020 г.

"Процедурата акцентира върху интеграцията на едни от най-уязвимите групи на пазара. Общият бюджет е 40 млн. лв, като средствата идват по линия на Европейския социален фонд, националното съфинансиране е 6 млн лв. Размерът на безвъзмездната помощ на един проект е от 50 000 лв до малко повече от 391 000 лв. Съфинансиране от кандидатите се изисква само ако кандидатстващото предприятие е от категория "големи", тогава то ще трябва да осигури 20% от общата стойност на проекта."
, обясни експертът от Областния информационен център във Видин Яна Гъркова.

С тази схема се дава възможност на работодателите да увеличат конкурентоспособността си и да създадат капацитет на служителите, които ще назначат в своето предприятие. Безработните лица се наемат задължително за период до една година. След приключването на проекта, задължително за период от една година се запазва дейността на поне половината от новите работни места.

Срокът за кандидатстване по схема "Ново работно място" е 14.09.2015 г., до 23:59 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!