И дребни производители могат да бъдат компенсирани при загуби от ембаргото на Русия

Европейската комисия реши да удължи с една година мерките за подкрепа на европейските фермери, които пострадаха от руското ембарго за внос на хранителни продукти.

Мерките за подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци ще бъдат удължени следващата седмица, а за производителите на млечни продукти - от 1 октомври. Мерките на ЕК показват солидарността на общността с фермерите, понесли най-големи загуби от руските санкции.

Тези действия имаха важна роля за намаляване на негативните последици от ембаргото. Русия удължи срока на действие на ембаргото и ние трябва да удължим помощта за производителите, които продължават да се сблъскват с трудности, обясни еврокомисарят за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган.

Какъв е начинът за кандидатстване за кризисни дотации пред ЕК от страна на земеделските производители, за да се компенсират загубите им от руското ембарго, въпросът задавам към бившия български евродепутат Петя Ставрева, която бе сред най-активните докладчици на Комисията по земеделие в ЕП.

Какви са критериите - големи стопанства или дори и малките фермери могат да кандидатстват за подобно компенсиране

Още веднъж на поясним – става въпрос за компенсации, а не за европейско субсидиране на земеделските производители. Но как се доказва размера на претърпените загуби от санкциите и ЕК какви критерии за оценка има




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!