ЕК влага нови ресурси за овладяване на кризата с мигрантите в Кале и тунела под Ламанша

Снимка: БГНЕС

През изминаващата седмица вниманието на правителствата и обществеността на две от най-големите и икономически мощни държави от ЕС - Великобритания и Франция, беше приковано от кризата с мигрантите в Кале, чиито опити през тунела под Ламанша да проникнат във Великобритания продължават.

В понеделник Франс прес съобщи, че през нощта е имало около 1700 опита на мигранти да преминат незаконно под Ламанша, като около 1000 от тях са били отблъснати от силите на реда предварително, а 700 са били осуетени на територията на тунела. Един полицай беше ранен в лицето от камък, хвърлен от судански мигрант, който беше задържан.

Правителствата на Франция и Великобритания предприеха спешни мерки за овладяване на кризата, но критиките и от двете страни на Ламанша не стихнаха.

От Европейската комисия, която също следеше ситуацията с безпокойство, дойде информацията, че Комисията ще  изплати за Франция  първия транш от 20 милиона евро от националното финансиране в рамките на Европейския фонд за убежището, миграцията и интеграцията.

Еврокомисията вече е предоставила на Обединеното кралство предварително финансиране от около 27 милиона евро. Тези средства са част от общата сума от над 266 милиона евро, предназначени за Франция и над 370 милиона евро, предназначени за Обединеното кралство за периода, обхващащ 2014-2020 година. 

Европейският комисар по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, който разговаря с вътрешните министри на Франция и Великобритания,  обяви, че на този етап, нито една от двете страни не е поискала допълнителна помощ от Европейската комисия и приветства сътрудничество между тях, като добави, че има пълно доверие в способността им да управляват ситуацията.

Чуйте как обясни ролята и възможностите на ЕК да помогне за овладяването на мигрантската криза в Кале и тунела под Ламанша Сесилия Малмстрьом, европейски комисар по въпросите на търговията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!