Съвместни патрули по границата с Румъния в помощ на пътуващите


Право на гражданите на Европейския съюз е свободно да пътуват. Лесното преминаване на границите обаче не освобождава от задължението да се спазват законите на страната, на чиято територия се намираме. Това е причината и тази година да се сформират съвместни българо-румънски пътни патрули, които да са в помощ на пътуващите през границата.
Инициативата е на Министерствата на вътрешните работи на България и Румъния, а такова споразумение за сътрудничество бе подписано в Гюргево още през 2010 г. От тогава досега с първите ваканционни седмици се сформират българо-румънските патрули и това продължава до началото на септември, когато туристическият поток намалява.
Зам.-началникът на сектор "Пътна полиция" в Русе Николай Петракиев разяснява, че целта на създаването на два смесени наряда е да се подпомагат както полицейските служители в работата им в граничния район, така и водачите на пътни превозни средства, които се спират за проверка. Самият той изрази и мнението на колегите си от българските служби за контрол на автомобилния транспорт, че има нужда от промяна на закона в наказателната му част и румънската практика в това отношение е положителен пример.
Анкета сред таксиметрови шофьори и куриери в граничния район доказва, че контролът и санкциите в Република Румъния са значително по-високи.
Старши автоконтрольор Емил Енчев допълва картината със случай от собствената си практика по време на смесен патрул, когато наглед незначително нарушение е строго наказано на територията на Гюргево. Като контрапункт той цитира българското законодателство, според което пътните полицаи нямат правомощия да санкционират и само констатират нарушения на чуждестранни граждани.
Да караш кола в Румъния вече не е предизвикателство. Основните пътища там са изцяло ремонтирани, а дупки има само по някои второстепенни участъци. В момента единственото, което може да вгорчи пътуването, е ремонтът на самия Дунав мост, където изчакването продължава поне час.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!