Брюксел призова за европейски подход към миграционната и хуманитарна криза


Всички държави от Европейския съюз трябва да се включат в усилията за справяне с миграционната криза. Това казаха в съвместно изявление преди дни заместник-председателите на Европейската комисия Федерика Могерини и Франс Тимерманс. След последното корабокрушение с удавени хора край бреговете на Либия, те призоваха за конкретни действия в подкрепа на европейския план по миграция и за по-европейски подход към проблема. Говорителката Наташа Берто заяви: Миграцията не е популярна, нито красива тема. Много е лесно да плачеш пред телевизора, гледайки тези трагедии. Доста по-трудно е да се изправиш и да поемеш отговорност. Ако не съберем смелост за конкретни действия, ще останат само празни приказки.
  По данни на ООН над 2 000 имигранти са загинали от началото на годината в опит да прекосят Средиземно море и да достигнат Европа.
   Междувременно премиерът на Гърция Алексис Ципрас поиска спешна реакция на еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, за да получи Гърция средства за предоставяне убежище на бежанците и помощ от Брюксел за реализацията на поредица от мерки във връзка с миграционната криза.

Гърция е страна в икономическа криза и е изправена пред огромна хуманитарна криза в сърцето на друга криза, посочи Ципрас и допълни: Това е международен проблем с акцент за неговото решаване върху Европа.
   Паралелно с това около тунела под Ламанша продължава кризата с наплива на бежанци, опитващи се да преминат  във Великобритания, катерейки се по влаковете или влизайки в камионите, превозващи стоки. 12 души намериха смъртта си там от началото на годината. Смята се, че в лагерите край Кале са се събрали между 2 и 18 хиляди нелегални имигранти. Вчера там имаше протестно шествие срещу нехуманното отношение към тях, инициирано предимно от правозащитници. А Европейската комисия предложи повече от 630 млн. евро помощ на Франция и Великобритания за разрешаване на проблема.
   Темата коментира евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов. Според него това е криза, с която Европа ще живее в следващите десетилетия, защото колкото по-добро място за живеене е Старият континент, толкова по-силен ще е стремежът на мигрантите към него. Малинов смята, че мерките на ЕС вече дават резултат, защото все повече са спасените човешки животи. Позицията му е, че решение трябва да се търси в страните, от които бежанците идват - там, със съгласието на местните правителства, Европа трябва да помогне за премахването на причините за тежките военни конфликти.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!