Европейско финансиране за система за събиране на опасни отпадъци


 Включването на отпадъци с опасни свойства в общия поток битови отпадъци влияе отрицателно върху здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата.
Целта на политиките на Европейския съюз в областта на управлението на отпадъците е да се намали въздействието им върху околната среда и здравето и да се повиши производителността на ресурсите в ЕС. Дългосрочната цел на тези политики е да се намали количеството на генерираните отпадъци, а когато генерирането им не може да бъде избегнато, да се насърчава тяхното използване като ресурси и да се постигнат по-високи равнища на рециклиране и безопасно обезвреждане на отпадъците.

Компанията "БалБок Инженеринг", която организира системата за събиране на опасни отпадъци в София, ще получи финансова подкрепа по проект, финансиран от Програма BG 10 "Иновации в зелената индустрия" в България.
  Проектът "Еко-иновативна система за управление на отпадъци с неизвестен състав и произход в България" ще се изпълнява 10 месеца. Финансовата подкрепа е в размер до 350 000 евро.
  За периода ще бъдат създадени и оборудвани химична лаборатория за изследване на проби от отпадъци в Стара Загора, мобилна лаборатория и наръчник за определяне на отпадъци.
  Проектът ще се изпълнява съвместно с норвежкия партньор MepexConsult AS - фирма с над 20-годишен опит в областта на опазването на околната среда и управлението на отпадъци.

Цялото интервю на Таня Милушева със Сийка Терзиева от компанията за събиране на опасни отпадъци в София можете да чуете в звуковия файл.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!