Във Вършец заработи изкуствена ледена пързалка, изградена с европейски средства


Туризъм, околна среда и младежки програми ще са приориетните области за финансиране по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. На 30 юли Европейската комисия одобри програмата ИНТЕРРЕГ, която е по инструмента за предприсъединителна помощ за Сърбия и България. Общият бюджет на трансграничната програма е 34.1 млн. евро. За тях ще могат да кандидатстват юридически лица, чиято дейност не генерира печалба - общини, държавни структури, агенции, културни организации, образователни институции, природни паркове и др. Проектите трябва да бъдат от гранични райони на България и Сърбия- Видин, Монтана, Враца, София, Перник и Кюстендил, съответно - Бор, Зайчар, Нишава, Пирот, Ябланица и Пчиня.


Ето и добрия пример на вече осъществена идея на община Вършец. Наскоро там заработи ново спортно съоръжение - изкуствена "ледена" пързалка. 


"Тя е с изкуствено тефлоново покритие и може да се ползва целогодишно за пързаляне както с кънки за лед, така и с ролери. Те могат да се наемат на място. Пързалката е изградена с безвъзмездната финансовата помощ на Програмата за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ България - Сърбия."
, обясни кметът на Вършец Иван Лазаров


Спортното съоръжение е с големина на терена 300 квадратни метра, обясни Таня Петрова, консултант по европейски проекти към общината. Стойността на инвестицията е 147 260 лева.

По проекта предстои изграждане на велоалея от Вършец до съседното село Спанчевци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!