Бъдещето на европейския валутен съюз и изводите от кризата в Гърция

Автор:


Дали в южната периферия е ахилесовата пета на еврозоната? Испания отчете най-силния си 3-месечен растеж от 8 години насам и прогнозира ръст на икономиката тази година с 3,3 процента. 

Журналистът от "Инвестор.БГ" Свилен Колев обяснява:

От Испания можем да научим, че се справи с проблемите, завещани от финансовата криза от 2008 година и дълговата криза от 2012 година. Не казвам, че няма работа за вършене, но сравнявайки с това, което се случи с Гърция, можем да откроим положителните неща, които правилството на тази страна постигна
, каза Колев. Според него мерките за строги икономии, които тази страна трябваше да предприеме са увеличаване на ДДС, намаляване на разходите в публичния сектор. И въпреки натиска от опозицията и недоволството на гражданите правителството не се подаде. Туризмът също даде тласък , включително и откъм приходи и заетост. Безработицата в Испания към второто тримесечие на 215 е най-ниската от 4 години насам.  Ако трябва да сравним всички тези страни, които преди се сочеха за слабите звена в еврозоната - Испания, Португалия, Гърция - Испания и Поргутагиле като че ли за момента се открояват.

Мартин Владимиров, анализатор в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията:

Проблемите в еврозоната са на всички страни.  Първи започнаха да нарушават правилата за дефицит и публичен дълг Франция и Германия. Когато лидерите нарушават правилата първи, не е случайно,че останалите ги последваха. Но проблемът е какъв бе отговорът на кризата. Изглеждаше,че солидарността от преди финансовата криза и общия стремеж за интреграция на по-бедните райони изчезна. На дневен ред се появи фискалния егоизъм. За последните 6 години не виждаме особен напредък. Да, ситуацията в Испания и Португалия се подобрява, но тя е по-лоша, отколкото беше преди 2008 година. Няма перспектива за връщане на жизнения стандарт на тези страни. Вече се заговори за създаване на фискален съюз, в който еврозоната има финансов министър и общ бюджет, но мисля, че особено серевните страни не са узрели за такава драстична промяна. В момента всеки се стреми да си спаси поотделно, казва Владимиров.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!