Три конкурса с европейска тематика предизвикват уменията на фотографите

Представителството на Европейската комисия и информационното бюро на Европейския парламент в България  обявиха онлайн фотоконкурс, посветен на знамето на ЕС и два конкурса със зелена тематика. Фотоконкурсът е по случай 30-годишния юбилей на знамето на евросъюза,  което изобразява кръг  от 12 златни  звезди на син фон. За неговата история слушаме  Калина Върбанова от представителството на ЕК у нас.

През 1955г. Съвета на Европа приема дизайна на знамето за своя употреба и насърчава нововъзникващите европейски институции да приемат същото знаме. През 1985г.  знамето е прието от всички лидери на тогавашните страни-членки като официална емблема на европейските общности, които по-късно ще се превърнат в ЕС.  Броят на звездите е 12  и не е свързан с броя на страните-членки на ЕС. 

Европейското знаме символизира  както ЕС, така и идентичността и единството на Европа в по-широк смисъл. Символизира идеалите за единство, за солидарност и хармония между народите в Европа.

Целта на фотоконкурса е да покаже със снимки ролята на ЕС в живота ни,  мястото, което този най-разпознаваем европейски символ заема в градското пространство и как е интерпретиран на местна почва.

След присъединяването на България към ЕС, Знамето навлезе в нашето ежедневие. Виждаме го върху документи, институции, даже върху графити, стикери и най-разнообразни други форми.

Срокът за участие  във фотоконкурса е до 30 септември 2015г. Надпреварата е онлайн. Може да се включи всеки,  като изпрати своя снимка  на европейското знаме  и приложението му в живота. Допуска се на снимките да има и хора, но е необходимо съгласието им. 

Други два конкурса търсят нови „зелени посланици на Европа” : конкурсът за  „Зелена европейска столица“ – 2018 и „Европейско зелено листо“ – 2016. Те  са обявени от ЕК за да насърчава усилията на европейските градове за подобряване на градската среда.  Особено след като в Европа днес от трима, всеки четвърти европеец живее в градове и затова екологичвнине предизвикателства идват от градските райони.

 Конкурсът „Европейска зелена столица” започва от 2010г. Тази година тя  е Любляна-Словения, през 2017 ще бъде град Есен –Германия, а за 2018г. се избира с настоящия конкурс. Той е  за градове с население над 100 хиляди жители,  които правят най-много за съобразяване на градския живот с околната среда.  Годишното отличие има за цел да насърчи европейските градове  за действия, с които   да станат по-привлекателни и здравословни места за живот, работа и туризъм. Наградата Европейска зелена столица се дава всяка година на един европейски град, не е задължително той непременно да е столица, но да има високи екологични стандарти и  проекти. Европейската зелена столица служи като модел за подражание, тя трябва да вдъхновява и да насърчава най-добрите практики в другите европейски градове.

  Конкурсът „Европейско зелено листо“е отворен към градове с население  от 20 000 до 100 000 души,  и оценява труда и успеха за постигане на „зелен растеж“.  „ Зелено листо” е продължение на „Европейска зелена столица”. Провежда се за първи път. Крайният срок за участие и за двата конкурса е 19  октомври 2015 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!