Европейската сигурност и борбата с тероризма


До следващото лято  Европейският съюз ще разработи предложения за укрепване на европейската сигурност и борбата с тероризма, стана ясно след среща на евро-лидерите в Брюксел преди месец и половина. Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката по сигурността Федерика Могерини е упълномощена да представи тези предложения на срещата на върха на ЕС през юни 2016 г. Според председателят на Европейския съвет Доналд Туск ЕС трябва да инвестира в собствената си отбрана, за да се справи с драматичните промени в средата на сигурността.
   На този фон българското правителство разработи Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма, в съответствие с ключовите документи на Европейския съюз в тази област.
   Вчера дойде новината, че Европейската комисия отпуска на България близо 73 млн. евро за охраната на българските граници и подсилване на полицията от Фонда "Вътрешна сигурност“ на ЕС. Средствата ще бъдат отпускани поетапно в продължение на пет години. Парите се отпускат в рамките на структурните фондове на Евросъюза и ще бъдат предназначени за подобряване на процедурите за предоставяне на убежище и на условията за интеграция на мигрантите, за борба срещу търговията с хора и с всички видове трансгранична престъпност и екстремизъм.
   Атанас Атанасов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, коментира нивото на терористичната заплаха и проблемите в българските служби за сигурност от гледна точка на доверието и сътрудничеството с партньорските служби - това са слабата координация и изтичането на информация. Атанасов не споделя позицията на МВР, че рискът от тероризъм сега е по-голям отколкото преди атентата в Сарафово. Аргументът му е, че на случилото се в Сарафово не трябва да се гледа като на някаква разделителна линия.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!