Полският президент поиска по-силно присъствие на НАТО в Източна Европа

Анджей Дуда
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Президентът на Полша Анджей Дуда отправи остри критики към НАТО, че използва страната му като "буферна зона" между Русия и Германия. Дуда призова алианса да даде повече гаранции за сигурността на Варшава и да засили дейността си на полска земя:

Ще направя всичко по силите си, заедно с премиера и министъра на отбраната, да постигнем по-сериозно присъствие на НАТО в Полша. А с това са свързани и повече гарнции за сигурността на Полша и централна и източна Европа.

Дуда е отявлен критик на анексирането на Крим от Русия и подкрепата на Москва за сепаратистите в Украйна. Досега Германия и други членове на НАТО блокират исканията на Варшава за постоянно присъствие на бойни части на алианса в региона.

Международните кредитори на Гърция ще имат безпрецедентна тежест в прилагането на третия спасителен план за страната, който гръцкият парламент одобри по-рано. Според анализатори Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд ще се намесват във всяка сфера от обществения живот на гърците - от посещението при лекар до ежедневните покупки на храна. "Настоящото споразумение не гарантира оставането на Гърция в еврозоната," коментира Даниела Шварцер от американския Джърман маршъл фонд. Според нея строгия контрол, на който международните кредитори ще подложат Гърция може дори да е контрапродуктивен и да засили нарастващото недоволство срещу мерките.

Годишната инфлация в Европейския съюз и еврозоната през  юли е останала стабилна спрямо юни на нива съответно 0,1 и 0,2 на сто, посочва европейската статистическа служба Евростат.  Растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на съюза през второто тримесечие е останал без промяна на равнище от 0,4 процента.  Най-силно влияние за това са оказали цените в ресторантите и кафенетата, тютюневите изделия и наемите.  Икономиката на 19-те страни от еврозоната е забавила растежа си, сочат още данните на Евростат. 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!