Нови брегови центрове за управление на трафика в Черно море, финансирани с евросредства


Движението и състоянието на корабите, плаващи в териториалните води на България, вече ще се следят изцяло по електронен път. Това ще стане благодарение за новия брегови център за управление на трафика в Бургас. Вторият голям брегови център - във Варна ще бъде открит на 15 август.
Бреговите центрове се изграждат в рамките на проект "Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове" (VTMIS), финансиран по Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Стойността на целия проект е почти 40 млн. лева.
С изграждането на единна система за наблюдение ще се постигне по-добър контрол на състоянието и движението на корабите, така ще се избягват аварии, сблъсъци, засядане и замърсяване на околната среда. Системата ще улесни комуникацията между различните служби и ще позволи на спасителните екипи да получават информация и да реагират незабавно, когато има бедстващи плавателни съдове.
С реализирането на проекта България става една от първите държави членки, които изпълняват изискванията на Европейския съюз за безопасност, търсене и спасяване, в тази област страната ни вече изпреварва и редица европейски държави, които все още не са изградили подобна информационна система.
По темата говори  инж. Златко Кузманов, директор на дирекция "Комуникации и информационно обслужване на корабоплаването" в ДП „Пристанищна инфраструктура“.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!