Проект за въвеждане на данък върху вредните храни по примера на други европейски страни



Политиката за водене на здравословен начин на живот у нас скоро може да навлезе в нова фаза. Както и в останалите страни от ЕС, сблъсквали се с проблема, тя среща поддръжници и противници.

В началото на септември ще бъде представен проектът на Министерството на здравеопазването за въвеждане на "данък вредни храни". Това научи "Хоризонт" от ведомството. Тогава ще бъде организирано и дългоочакваното обществено обсъждане, след като за идеята се заговори още в началото на тази година.
По примера на редица европейски страни, от Здравното министерство предлагат облагане на вредните храни с данък като мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот, като най-вероятно той ще варира между 3 и 10 на сто.

Според здравните експерти, опитът от другите страни показва пряка връзка между въвеждането на данъци и такси и отлива от консумацията на вредни храни - като Финландия, Унгария и Португалия, където има такси върху солените храни като снаксове и чипс.

По наша информация,  у нас се обсъжда данъкът да обхване 4 групи храни: продукти, които включват индустриалнополучени трансмастни киселини в резултат на използването на частично хидрогенирини растителни масла, енергийните напитки, безалкохолните напитки и продукти с високо съдържание на сол и захар.

Идеята обаче среща острата реакция на бизнеса.

Поставени в информационен вакум, производители се питат - защо определени храни с лекота биват наричани вредни и твърдят, че досега европейският опит показва провала на тази идея.

Инж. Стойко Кировски е собственик на една от най-големите фирми за производство на плодово-захарни консерви в България.
По думите му няма по-лоша новина за стотина български предприятия в този бранш от въвеждане на данък върху така наречените от Вас "вредни храни", а последствията ще бъдат спад в продажбите и разстрастване на сивия сектрор.

Пред "Хоризонт" председателят на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки Жана Величкова каза, че въвеждането на такса за вредни храни ще доведе до масови фалити в хранителната индустрия.

Предстои Министерството на здравеопазването да представи идеята си за данък вредни храни наесен. И ако кампаниите за здравословен начин на живот срещат предимно поддръжници, то тук - обществената реакция не може да бъде предоределена, а призивът е за балансиран подход , при който да бъде защитен интереса както на потребителите, така и на
бизнеса, както и да бъде разчетен обективно опитът на Европа.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!