Д-р Вичко Вичев: "Определеният бюджет по мярка 4.1 на ПРСР е крайно недостатъчен"

Само 20% от проектите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014 - 2020 г. ще получат финансиране. Според данните на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) към момента над 3400 проекта са били подадени по мярка 4.1 на програмата.

Един от подадените за одобрение проекти е на птицефермата в Мизия. От ръководството на компанията, чието седалище е в Козлодуй смятат, че определения бюджет по мярката е крайно недостатъчен. Това каза д-р Вичко Вичев, прокурист на птицефермата.

"Нашият проект е за разширяване на базата, защото оборудването ни за подрастващи стокови носачки е амортизирано.
Всички сме разочаровани, защото бюджета по първия прием на мярката е изключително малък- 150 млн. евро. Виждаме, че е насочен към производства с биологична насоченост. Не съм сигурен обаче, че биологичното производство на яйца например би имало някакво бъдеще в България. Причината е, че всеки биологичен продукт е много скъп."
- коментира д-р Вичко Вичев.  

СнимкаОт МЗХ припомнят, че първият прием по мярка 4.1 от програмата за новия период 2014 - 2020 г. е определен със заповед на ресорния министър с бюджет от 150 млн. евро и няма да бъде увеличаван.

Министерството работи за изпращане на първа нотификация от новата Програма, при която ще бъдат предложени изменения в условията на прилагане на 4.1 така че при следващ прием помощта да достигне до по-голям брой бенефициенти, съобщават още от институцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!